50 Vastaukset uusin vastaus kohteessa 17.1.2018 13:27: vastaaja Jani Korhola

  Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä

  Maija Guzeev

   Tervehdys tuotekehityksestä!

    

   Kysyisin Netvisorin myyntireskontraa käyttäviltä kirjanpitäjä- sekä yrittäjäkäyttäjiltä seuraavaa:

   1. Missä tilanteissa teillä on tarve muokata jo lähetettyä laskua, muilta osin kun laskentakohteiden osalta?

   2. Missä tilanteissa on tarve muokata jo lähetetyn laskun laskurivitietoja?

   3. Miten kommunikoitte laskun saajalle tätä muutosta?

   4. Onko syytä sille, ettei näissä tapauksissa voida käyttää myyntilaskun hyvitys -toimintoa? Mikä syy?

   5. Kuinka usein näitä tilanteita sattuu?

    

   Tarvitsemme tätä tietoa uuden myyntilaskunäkymän suunnittelussa. Jos näyttää siltä, että toimintoa ei tarvita, niin laskun uudistuksen yhteydessä poistamme ko. ominaisuuden. Eli jatkossa laskulla voi muuttaa vaan niitä tietoja, jotka eivät ole lähteneet asiakkaalle, tai heijastuneet tositteelle. Tällä pyrimme siihen, ettei virheellisiä muokkauksia pääse tekemään. Laskua voi toki vielä muokata ennen kuin se on lähtenyt asiakkaalle.

    

   Kiitos oikein paljon vastauksista!

    • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
     Päivi Kontu

     1) Jos on joku virhe laskulla ja sen voi korjata ilman hyvityslaskun tekoa tai haluaa lisätä itselleen jonkun oleellisen tiedon vaikka muistutukseksi asiakkaan seuraavan laskun tekoa varten.

     2) Joskus on virheellinen tuotetieto tai asiakas saattaa haluta muokata laskurivin tekstiä omien tarpeidensa mukaisesti.

     3) Jos muutos on oleellinen meille mutta ei vaikutusta asiakkaalle en aina ilmoita asiakkaalle. Riippuu asiakkaasta, joillekin pitää  aina lähettää hyväri ja ja uusi lasku ja joillekin riittää että lasku vain korjataan.

     4) Vältetään turhaa hyvitys-uusi lasku rumbaa - joillakin asiakkailla tuntuu olevan ylivoimaisen vaikeaa kuitata hyväriä ja niitä pitää ihan rahalla maksaa.

      

     On tärkeää että laskulle pystyy lisäämään huomautuksia lähetyksen jälkeen. Esimerkiksi jos yhteyshenkilö vaihtuu tai on joku muu seikka joka on tulevissa laskutuksissa huomioitava. En poistaisi lähetetyn laskun muokkausominaisuutta.

     5 / 5 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
      • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
       Maija Guzeev

       Hei Päivi,

        

       Kiitos oikein paljon kommenteistasi. Saanen esittää muutaman lisäkysymyksen:

        

       1. Mitä tarkoitat muistutuksella? Onko tämä eräänlainen kommentti? Myyntilaskulle olisi tulossa samanlainen kommenttikenttä, kuin ostolaskullakin olevassa sivupalkissa. Kommentteja ja muistiota voisi kirjoittaa ihan missä laskun vaiheessa tahansa.

       2A. Lähetätkö tässä tapauksessa asiakkaalle laskun uudestaan? Lähteekö se samalla laskunumerolla?

       2B. Mitä teet jo ennestään muodostuneelle tositteelle?

        

       Huomautuksia ja kommenteja pystyy laskuun lisäämään jatkossa. Nyt kyseessä oli sellaiset muokkaukset, jotka heijastuvat tositteella sekä asiakkaalle lähteneellä laskupohjalla.

        • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
         Päivi Kontu

         1. Muistutus voi olla kommentti ja tosi usein se on esim. projektin nimi. Koska meillä ei ole projektinhallintaohjemaa asiakkaan laskuluettelosta näkee mitkä laskut ovat mitäkin projektia, ehdottoman tarpeellista!

         2A. Lähetän asiakkaalle laskun uudelleen samalla laskunumerolla.

         2B. Korjaan tositteen mikäli laskumuutos aiheuttaa tarvetta korjata myös tositetta, joskus korjataan vain laskutekstiä jolloin tositteen muokkaustarvetta ei ole.

         3 / 3 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
       • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
        Teemu Kolehmainen

        Onneksi tätä edes kysellään ettei vaan keneltäkään käyttäjältä kysymättä lähdetä käytössä tarpeellisia ominaisuuksia poistamaan. Missään nimessä ei saa lähteä muokkausominaisuutta poistamaan.

         

        1) Lähetettyä laskua on tarpeen muokata esim. silloin kun asiakas pyytää maksuaikaa ja näin tarvitsee kirjata laskun kommentteihin uusi maksuaikataulu, ettei lasku lähde perintään ennen aikojaan. Samoin, jos pitää laskulle lisätä muistutusmaksuja, niin laskua ja sen laskurivejä pitää muokata (eli tässä vastaus myös kohtaan 2)

         

        Näitä pitäisi laajemmin kysellä nimenomaan yritysasiakkaiden puolelta, jotka itse hoitavat laskutuksen (tätä Communityä kun seuraa vain murto-osa kaikista NV-käyttäjistä), heillä varmaan tilanteita on vieläkin enemmän kuin meillä kirjanpitäjillä. Yritysasiakkaille on ilmeisesti helpompaa muokata laskua, jos laskuihin tulee muutoksia. Jos nyt sitten sattuu tilanteita joissa tositteet ja laskut eroavat, niin onneksi on täsmäytysnäkymä jonka kautta pääsee hakemaan eroja ja korjaamaan ne.

        3 / 3 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
         • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
          Maija Guzeev

          Moi Teemu,

           

          kiitos palautteesta! Hyvä, että tämä asia herätti ajatuksia, juuri niitä tarvitsemmekin käyttäjiltä suunnitteluvaiheessa.

           

          1A. Myyntilaskulla on maksusuunnitelma-toiminto. Soveltuisiko se tuohon maksuajan lisäämiseen sinun tapauksessasi?

          1B. Onko nämä lisättävät kommentit sellaisia, joiden pitää heijastua tositteella ja asiakkaalle lähteneellä laskupohjalla? Jos ei, niin jatkossa kommentointi onnistuisi sivupalkissa olevasta kommenttikentästä, kuten ostolaskulla on nyt.

          2.  Tarkoitatko muistutusmaksujen lisäämisellä sitä, että teet alkuperäisestä laskusta muistutuksen? Oletettavasti tässä tapauksessa lasku lähetetään asiakkaalle uudestaan, eikö? Lähteekö muistutuslasku tällöin samalla laskunnumerolla kuin alkuperäinenkin lasku?

           

          Ilman muuta kysytään myös yritysasiakkailta. Kiitos sinulle kommenteista!

          • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
           Anna Hirsmäki

           Lähtökohtaisesti vahvasti sitä mieltä kuitenkin ettei yrittäjille anneta KP-rooleja joilla myyntilaskuja muokataan. Täsmäytysnäkymästä ei ole mitään hyötyä tässä tapauksessa jos esim on factoring käytössä.

          • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
           Tarja Toivanen

           Ensireaktio uudistukseen toimistollamme oli tyrmistynyt. Laskujen muokkausominaisuutta ei saa poistaa. Palaan asiaan, kun saan käyttäjiltämme lisäkommentteja alkujärkytyksen jälkeen.

           2 / 2 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
            • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
             Maija Guzeev

             Moi Tarja,

              

             Ei syytä huoleen. Kuten kirjoituksessani kerroin, toiminto poistetaan, JOS näyttää siltä, että sille ei ole tarvetta. Reaktiostasi päätellen, laskun muokkaamiselle on selkeä tarve. Odotan kovasti lisäkommenteja siitä, millainen käyttötarve toiminnolle on sinulla ja asiakkaillasi!

              • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
               Tarja Toivanen

               Hei Maija,

               Tässä toimistomme väen kommentteja aiheeseen:

                

               1. Esim. laskulle kirjataan mahdollinen lisämaksuaika ja eräpäivää muutetaan
               2. Laskulle lisätään esim. saunamaksu EUR 3. Näin pienistä summista ei kannata tehdä omaa laskua. Tai vastaavasti laskulta poistetaan esim. autopaikka EUR 8. Tai, jos uusi asukas vastaanottaa huonokuntoisen asunnon edellisen asujan jäljiltä, annamme osahyvityksen vuokraan ja muokkaamme jo lähetettyä laskua.
               3. Laskun saaja on monesti meihin päin yhteydessä aiheettomiin laskuriveihin liittyen. Lisäkulujen osalta tiedotamme laskun saajaa yleensä sähköpostitse.
               4. On työläämpää tehdä muutaman euron hyvityslaskuja kuin poistaa turhat rivit laskulta. Suurin osa laskuistamme on summaltaan pieniä, mutta laskuja lähtee kuukausittain paljon.
               5. Tilanteita sattuu kuukausittain.

                

               t. Tarja Toivanen

             • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
              Kalle Rapi

              Yksi missä omalle kohdalle on tullut tämä tarve on että kun tarvitsee muokata esimerkiksi myyjää jälkikäteen jos se on unohtunut alkuperäiselle laskulle laittaa. Tätä käytetään taas raportointiin ja jos tätä ei pääse jälkikäteen päivittämään joudutaan manuaalisesti laskemaan Excelissä näitä tietoja.

              1 / 1 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
              • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
               Jarmo Sassali

               Olen samaa mieltä muiden kanssa eli muokkausominaisuus on tarpeen.

               Tarpeellinen tilanteissa, joissa pitää muokata laskurivien kirjoitusasua. Ei niinkään muuttaa summia, mutta sisältöä muuten.

               Samoja kokemuksia kuin muilla siitä, että hyvityslaskut ovat osalle ongelma, välillä pääsee helpommalla, kun muuttaa jo olemassaolevaa laskua.

                

               Pyydän, ettei toiminto poistu, mutta tulen kyllä toimeen ilmankin. Muokkausominaisuuden poisto vähentäisi virheiden mahdollisuutta ja siksi näkisin sen hyvänä asiana.

               • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                Jari Honkola

                Seuraamme laskukohtaisesti myyntikatteita, joiden pohjalta mm. maksetaan provisioita. Laskutusvaiheessa emme välttämättä tiedä aivan täsmälleen jonkin ei-varastotuotteen hankintahintaa ja muutamme sen jälkikäteen kun lopullinen ostolasku on tullut meille. Tästä syystä tuoterivejä on pystyttävä muokkaamaan jälkikäteen.

                1 / 1 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
                • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                 Ari Vänskä

                 Mielestäni ehdottomasti ei poisteta lähetettyjen laskujen muokkausmahdollisuutta. Monesti laskuja hiotaan vielä lähetyksen jälkeen ja saatetaan lähettää uudestaan, eikä tähän oikeasti kaipaa hyvitys&uusi lasku rumbaa.

                  

                 Jotta asiakkaan pystyy vaihtamaan laskulla niin laskuhan täytyy palauttaa ensin muokkaustilaan, minulla on tällainen keissi missä tätä tapahtuu usein kun rajapinta rakentaa dublikaattiasiakkaita -> laskut joutuu siirtämään saman asiakkuuden alle ja dublikaatit poistetaan. Vaatii siis muokkaustilan ihan jo maksetulle laskulle asti.

                  

                 Älkää poistatko tuota kun se on hyvä olla, se on vanhojen ja kankeiden järjestelmien ominaisuus missä ei voi muokata tai poistaa jo lähetettyjä laskuja.

                 1 / 1 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
                 • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                  Emmi Merilä

                  Meillä on sama tilanne, että asiakas vaatii esim. puuttuneen tilausnumeron lisäyksen laskulle tms. Tätä varten on aivan turhaa laittaa hyvitystä ja uutta laskua. En ymmärrä miksi tämä pitää poistaa.

                  • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                   Petri Viiala

                   Hei!

                   Yhtiömme käyttää laskujen muokkausoikeutta ainakin seuraavissa tapauksissa:

                   1.     Laskun eräpäivää siirretään asiakkaan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan. En tiedä miten tuo maksusuunnitelma toimii, joten en osaa sanoa olisiko tästä toiminnosta korvaajaksi. Eräpäivän muutto on kuitenkin yksinkertainen toimenpide.

                   2.     Jos laskulle haluaa lisätä kommentin, joka näkyy myyntireskontrassa, niin tämä vaatii laskun muokkausoikeutta.

                    

                   Eli olemme vahvasti sitä mieltä, että tätä toiminnallisuutta ei saa poistaa.

                   1 / 1 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
                   • Re: Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                    Kati Leppänen

                    Hei,

                    myyntilaskujen muokkausta yllämainituista syistä ei saisi poistaa. Mutta näin tilitoimistonäkökulmasta asiakkaiden muokkausoikeutta voisi vähän rajoittaa. Asiakkaat voisivat jatkossakin muokata laskun yläosaa, esim. lisätä myyjien tietoja tai muuttaa/lisätä tietoja tekstikenttiin mutta eivät pääsisi tositteen muodostumisen jälkeen muokkailemaan varsinaisia laskurivejä (euromääriä tai muuttamaan alv-tietoja). Jos tositteeseen vaikuttavissa tiedoissa on korjattavaa, asiakas ottaisi yhteyttä kirjanpitäjään. Kirjanpitäjä ottaa kantaa siihen että voiko laskurivejä muokata ja lähettää lasku uudestaan, vai pitääkö tehdä hyviityslasku ja uusi lasku.

                    4 / 4 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
                    • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                     Lippo Mikola

                     Aina toisinaan käy niin, että laskuun tulee jokin pieni lapsus, joka huomataan vasta laskun lähettämisen jälkeen. Tällöin laskun korjaaminen ja uudelleen lähettäminen on mielekkäämpi vaihtoehto kuin virheellisen laskun hyvittäminen ja uuden laskun tekeminen.

                     1 / 1 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
                     • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                      Mervi Hynynen

                      Hei,

                      muokkausominaisuutta ei pitäisi poistaa.

                      Meillä tehdään ennakkolaskuja toisesta järjestelmästä ja tieto siirtyy Netvisoriin.

                      1) Myyntilaskut menevät myyntiin eri kuukausille ja suorituksen tullessa aiemmin myyntireskontra alkaa erottaa, jolloin joudumme siirtämään laskun suorituskuukaudelle. Jos muokkausominaisuus poistuu, myyntireskontran erot jäävät pysyviksi...?

                      2) Siirtoaineisto ei aina täsmää alkuperäiseen laskuun, joten joudumme joskus korjaamaan Netvisoriin siirtynyttä laskua..

                      • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                       Taru Heinonen

                       Myyntilaskun muokkaustoimintoa lähetyksen/tulostuksen jälkeen ei missään nimessä saa poistaa.


                       Pieniä virheitä esim puuttuva lisätieto jonka asiakas välttämättä vaatii laskulle, tapahtuu melko usein ja näiden korjaaminen on helppoa kun kirjanpitäjä pystyy korjauksen tekemään. Toisinaan laskussa oleva virhe (esim maininta käännetystä verovelvollisuudesta) huomataan vasta kun lasku on jo tulostettu pdf:ksi (ei siis vielä lähetetty asiakkaalle). Mikäli näitä ei pysty korjaamaan, aiheuttaisi todella paljon lisää hyvityslaskuja ja kirjanpidon luettavuuskin kärsisi siitä. Varsinkin kun edelleenkään ohjelma ei automaattisesti lisää hyvityslaskulle tietoa siitä mihin laskuun hyvityslasku on tehty (tästä on tehty kehitysehdotus)

                        

                       Laskun rivitietojen korjaaminen yleensä liittyy virheelliseen tietoon esim hinnasta tms. Laskurivien korjaus jälkikäteen pitäisi olla mahdollista erityissti laskuissa, jotka on tulostettu pdf:ksi, eli niitä ei välttämättä ole edes vielä lähetetty asiakkaalle. Tämä korjausoikeus tulee kuitenkin edelleenkin pitää yksinomaan kirjanpitäjällä johtuen siitä, että ohjelma muodostaa kirjapidon tositteen laskua luodessa.

                        

                       Itselleni näitä jo lähetettyjen myyntilaskujen muokkauksia tulee useita kuukaudessa ja toiminnallisuus on hyvin tärkeä osa jotta pystyn tekemään työni sujuvasti ilman turhia hyvitys-veloituslaskuja.

                       • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                        Eeva Van der Heijde

                        Hei!

                        Laskutan kerran kuukaudessa vuokria ja muita kuluja. Vuokrat ja kiinteat kulut pysyy vuoden samana. Muutan ainostaan muuttuvat kulut. Eli laskulla saataa olla 10 riviä kiinteitä kuluja, joita ei tarvitse muutaa ja kaksi riviä muuttuvia kuluja jotka joudun muuttamaan. Minulle nykyinen käytäntö on erittäin hyödyllinen. Toivottavasti se pysyy ennallaan.

                        Terveisin,

                        Eeva

                        • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                         Marianna Takatalo-Laiho

                         Mikäli lähetetyn laskun muokkaus toiminto jää, pitäisi ainakin tulle herja, että haluatko todella muokata lähetettävää laskua, ota yhteys kirjanpitäjään tms!

                         • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                          Emmi Merilä

                          Asiakkaamme pyytää meitä kirjaamaan laskulle 50 pv netto, jotta heidän ulkomailla sijaitseva taloushallintonsa maksaa laskun ajoissa. Maksuehto on oikeasti 60 pv netto, joka käydään muuttamassa laskun lähetyksen jälkeen, jotta emme karhua laskuja liian aikaisin.

                          • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                           Tuula Jehkonen

                           Toivoisin että alv merkintöjä lähetetyltä laskulta ei saisi enää muutettua vaan jos veroissa on virhe tehdään hyvitys ja uusi lasku. Nythän netvisorista ei taida nähdä jos laskua korjataan onko korjattu lasku lähetetty asiakkaalle. Jos esim. on laskutettu verollinen lasku joka kuuluisi olla veroton ja korjataan vain omaa laskua niin vastaanottaja vähentää alvin vaikka lähettäjä ei sitä tilitä.

                            • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                             Mervi Hynynen

                             hei,

                             nyt sinä ajattelet asiaa ainoastaan tilitoimiston puolelta.

                             Laskua pitää pystyä korjaamaan !

                             - sekä summia että alvia ja lasku pitää pystyä lähettämään korjattuna uudelleen,

                             muuten tästä ohjelmasta ei ole yrityksille itselleen sitä hyötyä kuin pitäisi olla ja

                             joudutaan etsimään laskutusohjelmat muualta.

                             • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                              Mervi Hynynen

                              hei,

                              tarkoitan siis avoimelta kaudelta laskua pitää pystyä korjaamaan.

                               

                              Ostoreskontran puolellahan tosite muuttuu, kun ostolaskua korjataan,

                              miksi myyntipuolella tosite ei “korjaannu”

                               • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                Tuula Jehkonen

                                Niinhän minä Mervi ajattelen,

                                olisiko hyvä ajatus että jos laskua korjataan se siirtyisi takaisin lähettämättömät tilaan ja tosite muodostuisi uudelleen korjattuna? Lähinnä ajan takaa sitä että korjattu lasku varmasti lähetetään asiakkaalle.

                                1 / 1 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
                                 • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                  Kati Leppänen

                                  Tuulan idea on hyvä! Jos lasku siirtyisi lähetystilaan uudestaan, se varmistaisi kaksi asiaa jotka ovat tässä prosessissa todella tärkeitä. Tosite muodostuisi uudestaan, näin vältyttäisiin siltä että laskun sisältö ja tosite erottavat. Tämä on tärkeää tilitoimistolle siksi, että tilitoimiston vastuulla on alv-ilmoituksen oikeellisuus. Laskun lähetysprosessissa varmistuisi että asiakas todella saa sen korjatun laskun. Sama lasku kun pitää löytyä sekä lähettäjältä että vastaanottajalta samansisältöisenä. 

                                  1 / 1 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
                                   • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                    Teemu Kolehmainen

                                    Komppaan tässä asiassa niin yrityskäyttäjien kuin meidän tilitoimistokäyttäjien näkemyksiä. Laskuja pitää pystyä muuttamaan, ilman että tehdään aina erikseen hyvityslaskua. Toinen puoli on se, että kun laskuja muutetaan, niin yrityskäyttäjä ei aina ymmärrä sitä, että tosite ei muutu siinä samalla ja näin ollen kirjanpitäjä joutuu joskus kissojen ja koirien kanssa etsimään erottavia tositteita. Tähän pitäisi saada sama juttu kuin ostoreskontraan, jossa tosite muuttuu automaattisesti kun muuttaa laskun tiliöintejä, myös myyntilaskun tositteen pitäisi muodostua uudestaan sen perusteella jos laskua muutetaan.

                                    2 / 2 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
                                   • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                    Jani Korhola

                                    Hei Tuula, Kati ja Teemu,

                                     

                                    Olemme nyt aloittaneet myyntilaskun uudistamisen ja tämä muokkaukseen liittyvä aihe on enemmän kuin tärkeä saada nyt ratkaistua.

                                     

                                    Tämä on hyvin houkutteleva ajatus ja olen itsekin miettinyt vastaavaa yhtenä vaihtoehtona. Käytännössä voisimme sallia kaikki muutokset laskuille myös ilman kirjanpitäjän oikeuksia, jolloin yritysten reskontrakäyttäjät voisivat korjata omat virheensä ilman että tarvitsee häiritä kirjanpitäjää. Myös tosite päivittyisi tässä automaattisesti. Kuitenkin muutama mietittävä asia tulee tässä eteen.

                                     

                                    1. Mitkä kaikki tiedot ovat sellaisia joiden muuttamisen jälkeen lasku pitää lähettää uudestaan?

                                    - Asiakastiedot, tuotteet ja summat toki, mutta jos muutan vain laskentakohteita tai teen jaksotustositteen (jaksotus tulossa mahdolliseksi 2018), niin silloin toki tosite pitää päivittää, mutta laskua ei tarvitse lähettää uudestaan. Lisäksi jos lisään laskulle lisätietoja, kommentteja tai maksusuunnitelman, niin näissäkään lähetystä ei mielestäni ole pakko tehdä uudelleen, ellei kyseessä ole tieto minkä asiakas on laskulle vaatinut.

                                     

                                    - Tällä sivulla on toki paljon aiheeseen liittyvää tietoa, mutta voisiko tässä tukeutua verottajan ohjeeseen laskumerkinnöistä ja pakottaa uudelleenlähetys aina kun tämän listan tietoja muutetaan? Laskutusvaatimukset arvonlisäverotuksessa - Verohallinto

                                     

                                    2. Pitääkö laskupäivän ja tositteen päivän säilyä ennallaan vaikka lasku lähetettäisiin uudelleen viikon kuluttua ja mahdollisesti eri kuukauden aikana kuin ensimmäinen lasku?

                                     

                                    3. Jos muokattu lasku on ALV-lukitulla kaudella, niin tällöin laskun muokkaus pitäisi varmasti estää kaikilta, jolloin vain kirjanpitäjä pääsisi laskua muokkaamaan kun avaa ensin lukituksen.

                                     • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                      Teemu Kolehmainen

                                      Mitä tulee oikeuksiin kuka saa laskuja muuttaa, niin varmaan lähtökohtaisesti ne jotka niitä tekevät. Avainasia on tässä nimenomaan se, että tosite elää samaa tahtia laskun kanssa.

                                       

                                      1. Mitä taas tulee uudelleenlähettämiseen, niin se on varmaan pitkälti ostajan ja myyjän välinen asia, että mitkä ovat käytännöt kummassakin päässä. Jos ostaja vaatii hyvitystä vanhaan laskuun ja uutta korjattua laskua uudella numerolla, niin se tehtäneen siinä tapauksessa, mutta yrittäjät varmaan tykkäävät siitä jos jo olemassa olevat laskut voidaan oikaista suoraan lähtemättä tuohon hyvitysrumbaan. Yrittäjä tekee kuitenkin asiat niin, jotka ovat hänelle helpoimpia ja vähiten aikaa vieviä.

                                       

                                      2. Laskupäivän päättämisen jättäisin tässä laskuttavan käyttäjän valittavaksi.

                                       

                                      3. Tosiaan jos lasku on jo kaudella, jolta alv-ilmoitukset lähetetty, niin siinä tapauksessahan niitä ei saa lähteä muuttelemaan, koska silloinhan muuttuu alvikin jos summat muuttuvat. Nytkin tulee jo näitä varoituksia että lasku on lukitulla kaudella, jos epähuomiossa yrität vaikka laskulle lisätä kommenttia, joka ei taas vaikuta millään tavalla alviin. Eli muutokset, jotka koskettavat alvia, täytyisi pitää entisellään, mutta juuri nämä kommentoinnit pitäisi pitää mahdollisena myös laskuille jotka ovat alv-lukituilla kausilla. Laskujen kommentteihin kuitenkin kirjataan yrityksen sisäisiä laskuihin liittyviä muistettavia asioita ja nämähän eivät tule kun vaan yrityksen käyttäjien tietoon.

                                      • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                       Kati Leppänen

                                       Hei,

                                        

                                       lähden siitä liikkeelle että laskua voisi muokata mielinmäärin kunhan:

                                        

                                       a) tosite seuraa laskun muokkausten mukana eli muuttuu jos summia muutetaan.

                                       b) mitään muutoksia ei sallita jos lasku lukitulla kaudella. Jos lukitun kauden laskuja pitää korjata, sen tekee kirjanpitäjä koska hän myös vastaa kausiveroilmoituksen oikeellisuudesta (tilitoimistomaailmassa).

                                        

                                       Jos lukitun kauden laskulle pitää pystyä laittamaan sisäisiä kommentteja, niin se pitää pystyä ratkaisemaan jollain muulla tavalla. Lukitun kauden tositteisiin pystyy lisäämään liitteitä, miksi ei sitten myös kommentteja? Lukitun kauden laskun tekstikenttiä voisi korjata, mutta ei numeraalisia.

                                        

                                       Lasku uudelleen lähetys riippuu sitten siitä että mitä laskulla korjattu, jos korjattu summia/tärkeitä teksikenttiä, niin silloin lasku lähetetään uudestaan. Jos muokattu sisäisiä kommentteja, laskua ei tarvitse lähettää uudestaan.

                                        • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                         Jani Korhola

                                         Hei Kati,

                                          

                                         Tuo kommenttien muokkaaminen on tässä varmasti se helpoin osuus, joten siitä ei tarvitse murehtia. Mikäli tällä mallilla mennään, niin sen määrittely että missä tilanteissa lasku pitää lähettää uudestaan on haastavampi kysymys, joskin tuo verottajan ohje antaa mielestäni tähän hyvän pohjan. Ja toki meidän pitää sitten pystyä tuo toteuttamaan siten että se on selkeä käyttäjälle ja teknisesti riittävän yksinkertainen, jolloin voi olla että joitakin kompromisseja joutuu tekemään.

                                    • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                     Jyrki Saikkonen

                                     Tuo muokkausoikeuden poiston huonous riippuu hieman siitäkin, milloin NTV katsoo laskun lähetetyksi- samantien kun on tulostettu (fyysisesti/jo ruudulla)? Tuossa vaiheessa useinkin joutuu korjaamaan kun huomaa laskulla oma tekemän virheen (niitäkin tulee ) kuten esim väärä ale prosentti tmv.

                                      

                                     Voi esittää myös vastakysymyksen- miksi tuo muutos mahdollisuus tulisi poistaa? Tuon tositteen oikeellisuus on ainoa syy miksi tämän ymmärrän, mutta eikö tuohonkin auttaisi ruudulle tuleva kehoitus/muistutus tarkistaa tositteen oikeellisuus muutoksen jälkeen. Meitä yrityskäyttäjiäkin on monen tasoisia, enkä minäkään pikkumuutoksen takia mielellään kirjanpitäjää alkaisi häiriköimään- varsinkaan kun NTV ssä ei ole kunnollista viesti/huomautus toimintoa.

                                      

                                     Kaikenlaiset rajoitukset vaikeuttaa ohjelman käyttöä- tällä hetkellä suurin rajoite on myyntitilauksen muutoksen mahdottomuus jo alv-lukitulla kuulla- NTV käsittelee jo tilauksia "laskuina" määrittäen eräpäivät ym turhaa lähetteelle.

                                     1 / 1 henkilöä piti tätä hyödyllisenä
                                     • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                      Janika Sinkari

                                      Meillä kyllä tuota korjaustoimintoa joutuu käyttämään, liikaakin

                                       

                                      Meillä laskut siirtyvät autofuturista netvisoriin ja lähetetään siitä eteenpäin ja koska näitä kahta ohjelmaa ei saada pyynnöistäni kekustelemaan keskenään niin joudun korjailemaan laskuja paljon.

                                      Jos ei ole teityllä tavalla tehty laskua F.ssä niin koko tuote rivi ei siirry NV.riin ja jos olen lähettänyt paperilaskun asiakkaalle suoraan Futurista asiakas maksaa laskun oikein ja en ole aina huomannut että summa heittää vaikka 20€ niin joudun jälkikäteen korjaa laskun NV.riin (asiakas on saanut laskun oikein). Ja olishan se hyvä että se silloin muistuttaisi että korjaa tosite. Tosin pari kertaa ison duunin tehneenä missä heitto se alkaa olla jo takaraivossa se muistaminen.

                                       

                                      Kaikki verkkolaskut joudun tarkistamaan huolella, koska sieltä puuttuu hirveesti tietoa joita lisäilen, yritän saada lisättyä ne ennen lähtöä mutta välillä vakuutusyhtiöt tai yrityksen haluavat sinne jotain lisä infoa. Ja silloin lähetän heille laskun uudelleen viestillä TÄMÄ LASKU KORVAA AIJEMMIN SAAMANNE SAMANNUMEROISEN LASKUN He eivät välttämättä halua hyvityslaskuja ja uutta laskua vaan haluavat korjatun laskun.

                                      • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                       Mika Niemi

                                       Mielestäni laskujen muokkaus on hyvä poistaa. Laskujen kopiointia tarvitsen. Kiitos!

                                       • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                        Christel Vaenerberg

                                        1. kun asiakkaan nimessä tai asiakastiedoissa on virhe.

                                        • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                         Pia Sarin-Pylvänäinen

                                         Käytän muokkaustoimintoja tekstikenttien, maksuehtojen jne muokkaukseen. toivon että ominaisuutta ei poisteta.

                                         • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                          Jani Korhola

                                          Hei kaikki keskusteluun osallistuneet.

                                           

                                          Julkaisin tänään blogin jossa kerron tarkemmin mitä myös tähän keskusteluun liittyvää on tulossa myyntilaskunäkymän uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa. Netvisorin myyntilaskujen käsittely uudistuu vaiheittain

                                          • Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä
                                           Helena Lindell

                                           Laskun rivisummien muokkausta lukuunottamatta tulisi muokkaustoiminto säilyttää.

                                           Esim lähetettyjä laskuja on jouduttu jälkeen päin tarkentamaan mm. siksi, että asiakkaallemme näkyvä info olisi parempi.  On tullut tilanteita, jossa selvitetään miltä osin jokin projekti on laskutettu ja lisäämällä laskutietoa, on asiakas osaltaan voinut tarkastaa, että kaikki on tullut laskutettua. Kyseessä ne tietokentä, joita saadaa laskulistalle (esim. viitetieto)